Percről percre októberben is

Aktuális

2022-09-30 07:31:00

A Székesfehérvári Balett Színház Percről percre című bemutatóját 2022. október 27-én, csütörtökön 19 órakor Budapesten, a Nemzeti Színházban, október 31-én, hétfőn 19 órakor Székesfehérváron, a Vörösmarty Színházban láthatja újra a közönség.

Az irodalom és a táncszínház találkozik Örkény István, L. Simon László művei és Egerházi Attila koreográfiái által a Székesfehérvári Balett Színház Percről percre című bemutatóján, melyet 2022. október 27-én, csütörtökön 19 órakor Budapesten, a Nemzeti Színházban, október 31-én, hétfőn 19 órakor Székesfehérváron, a Vörösmarty Színházban láthat újra a közönség.

A Percről percre háromfelvonásos táncszínházi est programjában két egymástól különböző művészeti ág, az irodalom és a táncszínház találkozik egymással. Amíg az olvasás során magunkban vizualizáljuk a szövegben rejlő tartalmat, hősöket, karaktereket, addig a táncszínház a néző számára vizualizálja, azaz láthatóvá teszi a láthatatlant. Jelen esetben a felhasznált irodalmi szövegek üzenetét és a zenébe kódolt érzéseket, gondolatokat. Örkény István szürreális, sok esetben abszurd és finom iróniával, szellemesen megrajzolt világa görbe tükröt tart az olvasó, sőt az egész társadalom elé. Egypercesek címet viselő kötetét nem kell bemutatnunk. Máig érvényes meglátásai révén önmagunk és az általunk teremtett világ ellentmondásaira ismerhetünk rá. A táncszínházi mű első felvonása, a Tilos a fűre lépni tilos!, az örkényi látásmódot jeleníti meg és teszi láthatóvá. Egerházi Attila koreográfiája alatt a felhangzó szövegek maguk válnak zenévé, a táncosok ezekre táncolnak. A darabban – Sarádi Zsolt színművész tolmácsolásában – Örkény írásai mellett elhangzik L. Simon László Paprika koszorú című repetitív költeménye, amit Örkény Az élet értelme című egypercese ihletett. Az est második felvonása, a Bla-bla-bla egy táncnovella. Irodalmi hasonlattal élve egyfajta örkényi egyperces, olyan görbetükör, amely megmutatja korunk emberének kommunikációs zavarait. A humorba csomagolt, ámde elgondolkodtató táncmű lényegében egy szatirikus kortárs balett. Nevessünk magunkon, szórakozzunk a problémáinkon, a viszonyaink bonyolultságán, és végül egyszerűsítsük le őket! „Idézőjelek” címmel a kortárs író és költő, L. Simon László korábbi könyvének az alkotó által megszerkesztett részleteire készített koreográfiát Egerházi Attila. A koreográfia az író által kifejezésre juttatott megfoghatatlan, olykor szinte kimondhatatlan gondolatokat és érzéseket ragadja meg és teszi láthatóvá, miközben a szövegben rejlő kódolt üzenet a lélek számára letapogatható módon jelenik meg és táncköltészetként kel életre. Csak úgy, mint az Örkény-balett esetében, a koreográfiában az irodalmi szöveg kap erőteljes hangsúlyt, s ezt egészítik ki a zenei betétek. A budapesti előadásra a Nemzeti Színház jegypénztárában és a www.jegymester.hu weboldalon, a székesfehérvári előadásra a Vörösmarty Színház jegypénztárában és a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak belépőjegyet.

Fotó: Molnár Péter

Percről percre októberben is borítóképe

Kapcsolódó hírek