Vendégünk: Shirley Esseboom

Aktuális

2021-08-30 15:54:00

Az évadunk kezdetét ismét a vendégvárás izgalma és öröme járta át: augusztus 30-án megérkezett a társulathoz a FRANC és a Hattyúk tava produkciók létrehozásában korábban közreműködő, holland Shirley Esseboom, aki szeptember 3-áig minden délelőtt balettgyakorlatokat tart.

A Székesfehérvári Balett Színház a 2021/2022-es évadának kezdetét ismét a vendégvárás izgalma és öröme járta át: augusztus 30-án megérkezett a társulathoz a FRANC és a Hattyúk tava produkciók létrehozásában korábban közreműködő, holland Shirley Esseboom, aki szeptember 3-áig minden délelőtt balettgyakorlatokat tart a táncosoknak.

A Hollandiában született Shirley Esseboom tánctanulmányait a Hágai Királyi Konzervatóriumban végezte. Tánckarrierjét 1993-ban kezdte a Nederlands Dans Theaternél. 1998-ban a Stichting Dansersfonds ’79 alapítványtól megkapta az Aanmoedigings Prijs (Encouragement Prize) díjat, 2008-ban a Prisj van Verdienste érdemdíjat. 2003-ban a Les Ballets de Monte Carlonál kezdett dolgozni Jean-Christophe Maillot rendező-koreográfussal. Később újra csatlakozott az NDT I-hez és ott is maradt egészen 2009 júliusáig. Karrierje során számos koreográfussal dolgozott és alkotott, néhányan közülük: Jiří Kylián, Hans van Manen, Saburo Teshigawara, Édouard Lock és Nacho Duato. A 2008/2009-es évadban balettórákat tartott és Kylián repertoárját tanította a Maximum Dance Coursenál Hágában. 2010-ben reggeli balettgyakorlatokat adott a barcelonai IT Dansaban. Ma klasszikus balettet és Jiří Kylián repertoárját tanítja Európa-szerte – többek között Hollandiában, Svédországban, Norvégiában. Shirley Esseboom első alkalommal jár Székesfehérváron és először dolgozik így együtt a társulattal, mindemellett balettmesterként és koreográfus asszisztensként korábban már több ízben dolgozott a balettszínház igazgatójával, Egerházi Attilával. Shirley a Rómeó és Júlia, a Hattyúk tava, a FRANC, az In and out és a Daphné et Chloé című balettek megalkotásánál volt Egerházi Attila koreográfus asszisztense. Az új évadban jönnek még vendégek a társulathoz: a Pillangók munkacímmel tervezett bemutató „A Place Between” darabjának koreográfusa Lukas Timulak, akinek asszisztense, a spanyol Fernando Troya október végén érkezik Székesfehérvárra betanítani a táncokat, fénytervezője, az izraeli dr. Yaron Abulafia pedig november elején állítja majd be az „A Place Between” és a „Pillangó” világítását.

Vendégünk: Shirley Esseboom borítóképe