Ünnepi gálaest a magyar kultúra napján

Aktuális

2021-01-23 16:58:00

A Vörösmarty Színház kinyitotta kapuit a város zenészei, táncosai és színészei előtt, hogy a magyar kultúra napján a fehérváriak otthonába eljuthassanak a magyar és helyi kultúra értékei, a televíziós, illetve online közvetítésen keresztül.

A Vörösmarty Színház kinyitotta kapuit a város zenészei, táncosai és színészei előtt, hogy a magyar kultúra napján a fehérváriak otthonába eljuthassanak a magyar és helyi kultúra értékei, a televíziós, illetve online közvetítésen keresztül. Székely és csángó néptánc, Beliczay Gyula Vonósszerenádja, balett etűdök és a Játék a kastélyban egy részlete voltak a gálaest műsorelemei, amikkel az előadóművészek a színház izgalmas helyszíneire vitték magukkal a nézőket.

A Magyar Kultúra Napját összművészeti gálaműsorral köszöntötte a város: a műsort a közönség élőben követhette a Fehérvár Televízió csatornáján vagy online, Székesfehérvár honlapján keresztül. Dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója a teátrum előcsarnokából köszöntötte a nézőket az est háziasszonyával, Váradi Eszter Sára színművésszel és dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel. Belépni a színházba – az ehhez kapcsolódó érzését fogalmazta meg a polgármester, ami sok ember vágyát jelenti ezekben az időkben: „Mindenki arra vágyik, hogy beléphessen a színházba. Hogy eljöhessünk egy előadásra, eljöhessünk egy koncertre, és a mindennapokban megélhessük azt, ami egy évvel ezelőtt még természetes volt. Talán most még inkább értékeljük azt, hogy ez a gála megvalósul – köszönet minden alkotónak, aki ebben részt vett! Ha nem is itt, a helyszínen, de minden fehérvári otthonban ott lehetnek azok a kulturális értékek, amik a magyar kultúra értékei, és amikre mi, székesfehérváriak különösen büszkék vagyunk.” Dr. Szikora János mint igazgató még nem nyithatta ki ugyan a színház kapuit, de a műsor rendezőjeként igen – elsőként az Alba Regia Táncegyüttes tagjai léptek be, és a Csángók és székelyek című táncot mutatták be, Majoros Róbert művészeti vezetésével. Az ünnepi est fellépői a hagyományos színpadi programelemek mellett a színház más, izgalmas helyszíneire is magukkal vitték tehát a nézőket. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a Galériáról szólaltatta meg Beliczay Gyula csodálatos Vonósszerenádját, a koncertmester G. Horváth László volt. A Székesfehérvári Balett Színház koreográfiáit a nézőtérre tervezte meg Egerházi Attila: az Amíg táncolunk… című összeállításban felhangzott a Tommy Dorsey Orchestratól a Tea for two cha-cha-cha, Armstrongtól a What a wonderful world és Ady Endre Őrizem a szemed című klasszikusa Latinovits Zoltán előadásában. A gálaest a színpadon folytatódott: Ballér Bianka, Gáspár Sándor, Juhász Illés és Sághy Tamás Molnár Ferenc Játék a kastélyban című komédiájából mutattak be egy részletet. A gála Kodály Zoltán Esti dalával ért végül Kiss Diána Magdolna tolmácsolásában. Az ünnep tiszteletére szabadtéri kiállítást rendezett a magyar kultúra napjára a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ. A Belvárosban – a Liszt Ferenc utcában, a Városház téren és a Fő utcán – kihelyezett installációkon egy héten át olyan művészeket mutatnak be Vörösmarty Mihálytól kezdve Vajda Jánoson, Áron Nagy Lajoson és Virág Benedeken át Bory Jenőig, Weöres Sándorig, akik Székesfehérváron születtek, a városban diákoskodtak, tanítottak vagy itt folytatták alkotótevékenységüket. A kiállítást a Fehérvári program közösségi oldalán is meg lehet nézni. Forrás: Önkormányzati Kommunikációs Központ Kiemelt fénykép: Simon Erika, Fejér Megyei Hírlap

Ünnepi gálaest a magyar kultúra napján borítóképe