Táncestekre és új bemutatóra invitált a balettszínház

Aktuális

2020-11-02 12:21:00

Novemberi kulturális rendezvényeiket ismertették közös sajtótájékoztatójukon a város művelődési intézményei, társaságai, kulturális közösségei, akik tervezett decemberi programjukból is előzetest is adtak. A Székesfehérvári Balett Színházat Egerházi Attila igazgató képviselte az eseményen.

Novemberi kulturális rendezvényeiket ismertették közös sajtótájékoztatójukon a város művelődési intézményei, társaságai, kulturális közösségei, akik tervezett decemberi programjukból is előzetest is adtak. A szokásos találkozó házigazdája ezúttal Szilvási-Grund Helga, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója volt, helyszíne pedig az intézményben működő Népmesepont. A Székesfehérvári Balett Színházat Egerházi Attila igazgató képviselte az eseményen.

A jelenlévők nevében Szilvási-Grund Helga gratulált Egerházi Attilának abból az alkalomból, hogy a Jeszenszky Endre- és Harangozó Gyula-díjas táncművész a napokban magas állami elismerésben részesült: a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetését vehette át. A balettigazgató a következő hetek programjairól elmondta: ezen a héten táncszínházi estekre invitál a Székesfehérvári Balett Színház. A társulat november 3-án, kedden 19 órakor – a koronavírus-járvány miatti hosszú kényszerszünet után – végre újra előadhatja a Homokrajzok című táncszínházi estet a Vörösmarty Színház nagyszínpadán. Másnap, november 4-én, szerdán 19 órakor a nemrég bemutatott Carmen című, három egyfelvonásos kortárs balettből álló táncszínházi estet láthatja a közönség a teátrumban. Ugyancsak ezen a héten, november 7-én, szombaton 10 órától folytatódik a Mozdulj Fehérvár! című beavató programsorozat is a társulat próbahelyén, a Videoton Oktatási Központban – az ingyenes programra még fogadnak jelentkezéseket a jelentkezes@fehervaribalett.hu e-mail címen. Decemberben természetesen újra jön a Diótörő: a családi balett iránt minden évben óriási az érdeklődés, a 2018-as premier idején a jegyek hetekkel a premier előtt elkeltek mind a hat meghirdetett előadásra, és 2019 decemberében sem volt könnyű kielégíteni a balettkedvelők igényét. Idén öt előadást tervez belőle a város balettszínháza: december 19-én, 20-án és 22-én 10 órakor, 21-én pedig 10 és 19 órakor is látható a nagyívű, a teljes társulatot kettős szereposztásban felvonultató táncszínházi mű. Az aktuális kedvezményekről szólva Egerházi Attila arra hívta fel a figyelmet, hogy a szerdai Carmen előadásra szóló jegy felmutatásával a vásárlók 20% kedvezményt kapnak a Diótörő családi balett december 21-i, hétfő délelőtt 10 órai előadására. A kedvezmény érvényesítéséhez a novemberi Carmen előadásra szóló jegy bemutatása feltétlenül szükséges. Akik pedig a keddi Homokrajzokra váltanak jegyet a Vörösmarty Színházban működő jegypénztárban, féláron vásárolhatják meg belépőjüket a szerdai Carmen táncszínházi estre. A társulat nem csak Fehérváron játszik: december elsején a budapesti Nemzeti Táncszínházban lesz a premierje L. Simon László író, Kocsák Tibor zeneszerző és Egerházi Attila rendező-koreográfus Trianonra emlékező, Fantomfájdalom című balettjének, mely egy nagyváradi és egy fehérvári fiú barátságának történetén keresztül mutatja be a nagy háború és az igazságtalan béke következményeit. A darabot hamarosan a fehérvári közönség is láthatja – mondta a balettigazgató. Az előadásokra jegyek kaphatók az Alba Regia Szimfonikus Zenekar pénztárában, a Vörösmarty Színház előcsarnokában (Székesfehérvár, Fő utca 8.) munkanapokon 10–18 óra között, valamint az InterTicket országos hálózatában és a www.jegy.hu weboldalon is.

Táncestekre és új bemutatóra invitált a balettszínház borítóképe