Szevasz, terasz! – Balett-terasz

Aktuális

2021-09-25 06:04:00

Értékközvetítés, közösségszervező erő, szórakoztatás, a város színes kulturális palettája volt a fő témája a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Szevasz, terasz! rendezvényének, melynek első vendége a balettszínház volt.

Az értékközvetítés, a közösségszervező erő, a szórakoztatás, a város színes kulturális palettája volt a fő témája a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) Szevasz, terasz! rendezvényének. Bár a szeles időjárás nem tette lehetővé, hogy a központ csodálatos kilátással bíró harmadik emeleti teraszán folyjon a beszélgetés, az SZKKK újonnan indult programjára sokan kíváncsiak voltak.

Az est résztvevőit a Vörös Janka X NEWSERIES zenés bevezetője után Juhász Zsófia, az intézmény igazgatója, az est háziasszonya köszöntötte. A Székesfehérvári Balett Színház igazgatója, Egerházi Attila és Cser-Palkovics András polgármester felidézte a balettszínház alapításának körülményeit, az azt megelőző időszakot. A városban élőket közösséggé formálni két dolog tudja: a kultúra és a sport – mondták, hangsúlyozva, hogy legyenek közös értékeink, céljaink, közös élményeink. Erre a kultúra kiválóan alkalmas, ezért is tartottuk fontosnak és támogattuk mind a szimfonikus zenekar, mind a balettszínház intézményének születését, mondta a város polgármestere. Egerházi Attila felidézte, hogy négy fővel indult el a társulat. Az elkötelezett hozzáállás, a szakmai alázat és a városba vetett hitük meghozta az eredményt. Ma már egy negyven fős, magyar és nemzetközi táncéletből érkezett társulattal készülnek a balettszínházi évadra. A magas színvonalú produkciók biztosítékot jelentettek a városnak, és ez hozta magával a folyamatosan fejlődő infrastruktúrát. Jelenleg a VOK-ban van a székhelyük, ahol a próbák zajlanak, és a Vörösmarty Színházban mutatják be az elkészült darabokat. A beszélgetés során szó esett arról is, hogy a városnak komoly tervei vannak arra nézve, hogy több helyszínen is kialakítsanak olyan közösségi tereket, előadótermeket, játszóhelyeket, ahol a táncosok mellett az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészei is felléphetnek. Mint azt a polgármester elmondta, az előkészítő munkákat követően várhatóan másfél év múlva elindulhatnak ezek a fejlesztések, amelyekkel az a cél, hogy a város rendelkezzen a kamarateremtől a színháztermen át a többezer fő befogadására is alkalmas helyszínekig. A magas művészeti értékhez olyan hátteret szeretnének teremteni, ami minden szinten a top kategóriába emeli Székesfehérvárt. A jó hangulatú beszélgetésen közreműködött a Vörös Janka X NEWSERIES, valamint a Székesfehérvári Balett Színház tagjai.

Forrás: ÖKK

Szevasz, terasz! – Balett-terasz borítóképe