Ötéves a Székesfehérvári Balett Színház

Aktuális

2023-08-03 09:31:00

Idén augusztusban ünnepli fennállásának ötödik évfordulóját a Székesfehérvári Balett Színház. A társulat a jól ismert darabok mellett egy bemutatót is tervez a 2023-2024-es színházi évadra, új bérleteket fognak árusítani, valamint a Székesfehérvári Királyi Napok keretében is fellépnek egy különleges produkcióval. A részleteket csütörtökön délelőtt ismertették a Székesfehérvári Balett Színház otthonában.

A Székesfehérvári Balett Színház idén augusztusban ünnepli megalapításának, egyben fennállásának ötödik évfordulóját. Mára elmondható, hogy az intézmény szervesen beépült a város kulturális életébe, és egyre bővülő közönségtáborral rendelkezik. A társulatnak továbbra is célkitűzése, hogy bemutatói, valamint bel- és külföldi előadási révén minél több emberhez juttassák el a táncszínház egyedülálló varázsát. A Székesfehérvári Balett Színház az elmúlt öt év során összesen huszonhárom bemutatót tartott, valamint a Vörösmarty Színházzal való együttműködés nyomán hetvenegy alkalommal léptek fel a színházban. A fehérvári és hazai előadásokon túl külföldön is rendszeresen vendégszerepelnek, így jutottak el Csehországba, Szlovákiába, Spanyolországba és Romániába is. Előadásaikat közel 40.000 ember látta az elmúlt években.

Az elmúlt öt évről és a következő színházi évadról Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója, dr. Cser-Palkovics András polgármester, valamint Lehrner Zsolt alpolgármester tartott sajtótájékoztatót a társulat Kaszap István utcában található otthonában.

„Öt eltelt év után értékelve kijelenthetjük, hogy jó döntés volt felkarolni a kezdeményezést.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki hozzátette: öröm látni, hogy a város befogadta, és a kulturális élet szerves részeként működik a társulat. Kiemelte: a zene és a tánc sajátossága, hogy nincs nyelvi akadály, így mindenki élvezheti a produkciókat. „A Székesfehérvári Balett Színház városmarketing értékkel is bíró kulturális missziót folytat, a Nemzeti Táncszínházzal együtt dolgozva, valamint a hazai és nemzetközi kulturális térben is rendszeresen megjeleníti magát, ezen keresztül pedig viszik a város jó hírét is.” – emelte ki a Székesfehérvári Balett Színház kulturális életben elfoglalt szerepét a városvezető, aki felhívta a figyelmet a társulat új színházbérlet-konstrukciójára, valamint a Parádé című produkcióra, amit a Székesfehérvári Királyi Napok keretében láthatnak a nézők. Dr. Cser-Palkovics András további sok és igényes bemutatót, előadást kívánt a társulatnak mind itthon, mind a nemzetközi színpadokon, hiszen ahogy fogalmazott: a balettnek nem csak múltja és jelene, hanem jövője is van.

Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója köszönetet mondott mindenkinek, aki az elmúlt öt évben bármilyen formában is támogatta, segítette a társulatot. Hangsúlyozta, hogy egy balett színház életében öt év nem mondható soknak, általában tíz év szükségeltetik egy arculat kiépítéséhez. Az igazgató büszkén vallja, hogy ezt a Székesfehérvári Balett Színház öt év alatt teljesítette, hiszen számos bemutató van mögöttük mind hazai, mind külföldi színpadokon. „Minden egyes dolog, amit létrehoz az ember, egy álommal kezdődik. Az embernek legyenek álmai és gyermeki lelkesedése, amit felnőtt ésszel és tapasztalattal meg is tud valósítani. Csak a tapasztalat és a racionális gondolkodás nem elég, akkor nem találjuk meg Tróját, és nem lesz színház!” – fogalmazott az igazgató a Szent István Király Múzeumban jelenleg is futó Schliemann – Trója című előadására utalva, melynek fontos, a Balett Színházra is kivetíthető üzenete volt számára. Az igazgató megköszönte a társulat távozó táncosainak munkáját, valamint köszöntötte az új érkezőket is. Felidézte, hogy az idei évben 700-an jelentkeztek a társulathoz, ami nemzetközileg is elismerésre méltó számnak számít. Közülük hat új táncost vettek fel.

Az igazgató beszélt a 2023-2024-es színházi évadról is. Az első fellépés augusztus 5-én Balácapusztán lesz, majd augusztus 14-én a tokaji Paulay Ede Színházba utaznak. Izgatottan várják a Székesfehérvári Királyi Napok keretében bemutatásra kerülő Parádé című táncszínházi produkciót, amit a Boban Markovic Orkestarral közösen adnak elő augusztus 18-án, pénteken 20.30 órától a Zichy-színpadon. Ugyancsak a Királyi Napokon belül készülnek egy jelmezkiállítással, amit a Szent István Király Múzeummal közösen valósítanak meg. Az évadban előreláthatólag egy bemutatót terveznek, erre november 8-án, a Vörösmarty Színházban kerül majd sor, ugyanakkor a társulat gazdag repertoárját tovább tervezik játszani mind Székesfehérváron, mind a hazai és külföldi színpadokon. A fehérvári közönségnek kedvezve szeptembertől rendszeresen tartanak majd előadásokat a Vörösmarty Színházban, ennek jegyében született meg a Balett Bérlet, ahol mindössze egy színházjegy áráért – 6350 forintért – lehet majd vásárolni, és négy produkcióra lesz érvényes.

A sajtótájékoztatót Lehrner Zsolt alpolgármester zárta, aki boldog születésnapot és további sikeres éveket kívánt a társulatnak. Mint fogalmazott, nagyon nagy értéket képvisel a Székesfehérvári Balett Színház a város kulturális életében, így külön öröm, hogy a társulat megszületését és fejlődését is végigkísérheti a közönség.

Ötéves a Székesfehérvári Balett Színház borítóképe