Nyílt nap Rómeóval és Júliával

Aktuális

2019-01-26 14:25:00

Idei első nyílt napját tartotta ma a Székesfehérvári Balett Színház a Malom utcai Táncház tükrös termében. A részvevők megismerkedhettek a táncosok mindennapjaival, és Fehérváron elsőként ők láthattak részleteket a társulat készülő nagyszínházi produkciójából, a Rómeó és Júliából.

Idei első nyílt napját tartotta ma a Székesfehérvári Balett Színház a Malom utcai Táncház tükrös termében. A részvevők megismerkedhettek a táncosok mindennapjaival, és Fehérváron elsőként ők láthattak részleteket a társulat készülő nagyszínházi produkciójából, a Rómeó és Júliából.

A tánc, a színház és a táncszínház iránt érdeklődő nézőket invitálja rendszeres nyílt napjaira a város balettszínháza: a társulat tagjai ezeken a szombat délelőttökön betekintést engednek a kulisszák mögé, megmutatják, hogyan áll össze egy táncszínházi produkció és arra hogyan próbálnak. A mai nap közönségét megtizedelte a tomboló influenzajárvány, de így is megteltek a padsorok, Láposi Réka produkciós menedzser pedig külön köszöntötte a Bakonycsernyéről érkezett lelkes „különítményt". A nyílt nap egy kis meglepetéssel kezdődött: a társulat virággal köszöntötte a születésnapos Láposi Rékát, majd a kis ünnepséget követően Egerházi Attila igazgató bemutatta a tavaly alakult Székesfehérvári Balett Színházat és  a 13 fős társulat tagjait. Mint mondta, más balett-társulatokhoz hasonlóan a fehérvári is nemzetközi, a magyar táncosok mellett a világ több részéről érkezett tagjai vannak. A balett nemzetközi nyelve, a szakkifejezések franciák, de a próbák angol nyelven folynak, ez a társulat közös nyelve. A nyílt nap programjáról a balettigazgató elmondta, hogy pontosan úgy épül fel, mint a napi rendszeres próbák: a táncosok „munkanapja” balett- vagy kortárs gyakorlattal kezdődik, majd repertoár próbával folytatódik, a hét hat napján, hétfőtől péntekig tíztől hatig, szombaton pedig tíztől kettőig. A mai balettgyakorlatokhoz Tóka Szabolcs szolgáltatta a zongorakíséretet, a rudak mellett álló táncosok felváltva lassú és gyors balett alaplépéseket, klasszikus gyakorlatokat mutattak be, Egerházi Attila pedig figyelte és javította a mozdulatokat. A gyakorlatok után a repertoár próba kezdődött. A társulat következő nagyszínházi bemutatója a Rómeó és Júlia lesz: Prokofjev 3 felvonásos balettjét áprilisban láthatja majd a közönség a Vörösmarty Színházban, és a nyílt nap résztvevői voltak az elsők, akik részleteket láthattak a készülő műből. Elsőként a báli jelenetet mutatták meg a közönségnek, majd Rómeó és Júlia első találkozását. A produkció szereposztását hamarosan közreadja a színház, de a mai közönség már láthatta, hogy vendégek is táncolnak a darabban: Kindl Gábor és Jenei Márton, a Fehérvár Táncosa döntősei, és Halasi Dávid, aki Gáborhoz hasonlóan a Step and Style Studio táncosa. A nyílt nap zárásaként a társulat táncba invitálta a jelenlévőket, majd Egerházi Attila beszélt még a közeljövő terveiről, köztük a Naplemente című kamaradarabról, amelyet a Nemzeti Táncszínház felkérésére készített a fehérvári társulat, bemutatója pedig február 24-én lesz a Nemzeti Táncszínház új otthonában, a Millenáris Parkban. Mint mondta, nagy öröm és megtiszteltetés számukra, hogy részesei lehetnek ennek az ünnepi eseménysorozatnak, amellyel a hazai táncélet fellegvárát felavatják.

Fotó: Simon Erika (ÖKK) és Igari Balázs

  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.815855665449033&type=1&l=ad7aa0f88f  

Nyílt nap Rómeóval és Júliával borítóképe