Kortárs sikertörténet

Aktuális

2023-11-09 09:40:00

Csütörtökön este ősbemutatóval és legelső, 2018-ban született produkciójának újbóli bemutatójával ünnepelte ötéves születésnapját a Székesfehérvári Balett Színház. A közönség a Nomádok és a Blablabla táncszínházi műveket láthatta a Vörösmarty Színházban.

Az ötéves társulat születésnapi estje a Blablabla című táncnovellával kezdődött, amely öt évvel ezelőtt az első bemutatója volt a társulatnak. Ez „irodalmi hasonlattal élve egyfajta örkényi egyperces; olyan görbe tükör, amely megmutatja korunk emberének kommunikációs zavarait”. A humorba csomagolt, ámde elgondolkodtató táncmű lényegében egy szatirikus kortárs balett.

Az est második felében volt a Nomádok című táncszínházi darab bemutatója, melynek témája a vándorlás. „Életünk során szinte valamennyien helyet vagy életteret váltunk, akár többször is. A vándorlás mozgatórugója lehet a kíváncsiság, a felfedezés vágya, de lehet oka a szükség, vagy akár a menekülés is. Sok esetben az élettér-változtatás célja a vélt vagy valós problémák megoldása. Egy dolog azonban bizonyos: akárhová is megy az ember, mindig magával viszi saját magát. A balett ugyancsak reflektál a táncosok vándor életmódjára. A Nomádok című kortárs balett zenei világa ősi témákhoz nyúl vissza. Egyfajta vízió, amely álomszerű világot teremtve ölt formát.”Az előadást megelőzően az ötéves évforduló alkalmából Velekei László, a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke, a Győri Balett igazgatója is köszöntötte a társulatot, és mint mondta, ez egy sikertörténet, mely sok ember munkájából áll össze. Köszönetet mondott a fehérvári városvezetésnek és mindazoknak, akik felismerték és támogatták az értékteremtés lehetőségét. „Azt gondolom, hogy a Székesfehérvári Balett Színház eddigi életét az értékteremtés és a siker jellemzi. Azt kívánom Egerházi Attilának és a társulatnak, hogy ünnepeljünk együtt még sokszor öt évet!”

Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy néhány napja nyílt meg a Szent István Király Múzeumban a Székesfehérvári Balett Színház jelmezkiállítása, ahol az elmúlt évek előadásainak jelmezei láthatók. „Sok ember munkája, összefogása és együttműködése kellett ahhoz, hogy ezt a születésnapot megünnepelhessük.” Mint mondta, a táncosok színt és értékeket hoznak a városba és ezzel kultúránkat gazdagítják; az is nagyon nagy érték, hogy ezt a műfajt bárhol értik a világban, hiszen nincs nyelvi korlát.A Székesfehérvári Balett Színház a kortárs táncszínház műfaját reprezentáló társulat, amelyet 2018-ban Egerházi Attila, Harangozó Gyula-díjas koreográfus, a társulat igazgatója kezdeményezésére alapított meg Székesfehérvár Önkormányzatának Közgyűlése azzal a céllal, hogy markáns színt fessen fel a királyi város gazdag és sokszínű kulturális palettájára.

Minden bemutató ünnep – kezdte köszöntőjét Egerházi Attila a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója. Mint mondta, az elmúlt öt évben olyan repertoárt építettek fel, amivel országhatáron belül és kívül is rendszeresen fellépnek. „Lehet kultúra nélkül élni, de nem sok értelme van és lehet tánc nélkül is élni, de annak se sok értelme van.” – mondta. Köszönetet mondott Prof. dr. Grósz Andor Mazsihisz elnöknek, hogy segítő kezet nyújtott és ösztönzött az alapításkor, hogy ez az álom megvalósuljon, és dr. Cser-Palkovics András polgármesternek, aki „kiváló érzékkel látta meg a kortárs táncban rejlő lehetőségeket. Köszönet illeti Vargha Tamás miniszterhelyettest, aki a kezdetektől támogatta a Székesfehérvári Balett Színház létrejöttét. Mérföldkő volt a társulat életében, hogy új, saját otthonba költözhettünk, ami többek között L. Simon Lászlónak is köszönhető, aki a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola védnöki testületének tagjaként ötletgazdája volt a társulat működéséhez elengedhetetlen kiváló infrastruktúra megteremtésének.” Köszönetet mondott a színháznak is, hogy befogadta a balettet, továbbá minden partnernek, aki támogatta a Székesfehérvári Balett Színház elmúlt ötéves működését.

Forrás: Önkormányzati Kommunikációs Központ

Kortárs sikertörténet borítóképe

Kapcsolódó hírek