Házhoz jön a táncművészet

Aktuális

2021-05-28 06:49:00

A Nemzeti Táncszínház online bemutatói közé júniusban a mi előadásaink is bekerülnek: június 5-én, szombaton a Fantomfájdalom, június 10-én, csütörtökön a FRANC, június 12-én, szombaton a Hattyúk tava című előadás látható 20.30 órai kezdettel.

A Nemzeti Táncszínház online bemutatói közé júniusban a Székesfehérvári Balett Színház három előadása is bekerül: június 5-én, szombaton a Fantomfájdalom, június 10-én, csütörtökön a FRANC, június 12-én, szombaton a Hattyúk tava című előadás látható 20.30 órai kezdettel a Nemzeti Táncszínház oldalán. Utóbbi bemutatója szintén a Nemzeti Táncszínházban lesz június 4-én, pénteken 19 órától élőben, a Nagyteremben, melyre a jegyértékesítés már megkezdődött.

Fantomfájdalom című táncdráma a trianoni békediktátum századik évfordulójára készült. A táncszínházi mű nem törekszik politikatörténeti események bemutatására. Az alkotók hétköznapi emberek sorsán,küzdelmein és személyes tragédiáin keresztül mutatják be, miként hathat a politika, a háború, valamint egy csodálatos ország felszabdalása a szétszakított családok életére. A darab alapját egy baráti kapcsolat képezi: az I. világháborút megelőzően egy székesfehérvári és egy nagyváradi fiatalember barátságot köt a kadétiskolában. Székesfehérvári fiút Fernando Gabriel Luis Luis, a nagyváradi fiút David Janík, a nagyváradi lányt Cristina Porres Mormeneo és a székesfehérvári lányt Dušana Héraková alakítja. A FRANC egyfelvonásos táncdráma egy puzzle-szerűen szerkesztett mű a világhírű író, Franz Kafka alakjáról, munkásságáról. A táncszínházi mű megalkotásával nem egy bizonyos kafkai mű tárgyalása volt a rendező-koreográfus Egerházi Attila célja, hanem az író ismert vagy kevésbé ismert műveiből „videoklip-szerűen” szerkesztett dramaturgiával a kafkai világlátást kívánta egy eredeti hangvételű balett által megfogalmazni. Egerházi Attila nem most dolgozik először Franz Kafkával. 2015-ben az About Kafka (Kafkáról) című darabjáért a prágai Nemzeti Színházban a legjobb koreográfusnak járó elismerést vehette át, mely díjat a cseh táncszövetség háromévente ítéli oda egy alkotónak. Magyarországon a győri és a budapesti bemutatók után Székesfehérváron 2020 februárja óta láthatja a közönség az egyfelvonásos tánckrimit, mely a FRANC címet kapta. A sokak által jól ismert Hattyúk tava baletthez képest Egerházi Attila másként, más történettel fogalmazza újra a darabot. Olvasatában Sigfried egy meghasadt tudatú fiatalember, akit édesanyjával való viszonyából eredő gyermekkori traumái fogva tartanak. A darab karakterei és történései tulajdonképpen Sigfried agyszüleményei, látomásai. Ő maga mindvégig egy szobában ül, miközben önmaga jó és rossz énjét vetíti ki Odette és Rotbart figurájára. A táncszínházi produkció egyfajta pszichodráma, ha úgy tetszik pszichoanalízis. A rendező-koreográfus számára fontos, hogy Csajkovszkij erőteljes és briliáns zenei világát képpé formálja, láthatóvá tegye a zenét. Jegyek és további információ az előadások időpontjáról: www.nemzetitancszinhaz.hu

Házhoz jön a táncművészet borítóképe