Hároméves a balettszínház!

Aktuális

2021-08-05 16:21:00

Évadnyitó társulati ülést tartottunk augusztus 5-én a Már vártalak kávézóban. Egerházi Attila igazgató beszámolt az előző évad eredményeiről, a lezárult „Mozdulj Fehérvár!” CLLD pályázatról, a tervezett bemutatókról, a repertoáron tartott előadásokról, az őszi vendégjátékokról, a társulat nyári programjairól, valamint a művészállomány személyi változásairól.

Évadnyitó társulati ülést tartott a Székesfehérvári Balett Színház 2021. augusztus 5-én, csütörtökön 18 órakor a Már vártalak kávézóban. Egerházi Attila igazgató beszámolt az előző évad eredményeiről, a lezárult „Mozdulj Fehérvár!” CLLD pályázatról, a tervezett bemutatókról, a repertoáron tartott előadásokról, az őszi vendégjátékokról, a társulat nyári programjairól, valamint a művészállomány személyi változásairól. Az eseményen jelen volt Lehrner Zsolt, a város alpolgármestere is.

[caption id="attachment_2978" align="aligncenter" width="1024"] A társulat megnyitotta a 2021/2022-es évadot (Fotó: Simon Erika)[/caption]

Idén hároméves a Székesfehérvári Balett Színház! A társulat vezetője, a Harangozó- és Jeszenszky Endre-díjas, 2020 októberében Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült Egerházi Attila és a táncművészek azzal az elhivatott szándékkal érkeztek Székesfehérvárra, hogy egy markáns arculatú, egyedi hangvételű repertoárral rendelkező kortárstánc-színházat hozzanak létre egy olyan városban, ahol a kultúra nagy hangsúlyt kap. Bár az előző évaduk a koronavírus-járvány miatt ismét félbeszakadt, így is szép eredményeket hozott.

[caption id="attachment_2980" align="aligncenter" width="1024"] Lehrner Zsolt alpolgármester, Egerházi Attila igazgató és Gimesi-Kramár Judit produkciós menedzser (Fotó: Simon Erika)[/caption]

A 2020/2021-es évadban öt bemutatót tartottak: három produkciójukat – a Carmen című, háromfelvonásos táncszínházi estet, a Hattyúk tava balettet és a Koreográfus showcase előadást – közönség előtt is eltáncolhatták, két további premierrel – a Fantomfájdalom táncdrámával és az Aladdin családi mesebalettel – pedig az online térbe költöztek, YouTube-csatornájukon, streamelve vetítettek.

[caption id="attachment_2959" align="aligncenter" width="1024"] Cristina Porres Mormeneo, a Koreográfus showcase egyik koreográfusa (Fotó: Nagy Eszter)[/caption]

Befejezték a Mozdulj Fehérvár! projektet, melynek célja – a kultúra, a tánc és a mozgás, valamint a pedagógia és a nevelés mezsgyéjén haladva – olyan programok szervezése volt, amelyeken keresztül a város lakosságának közreműködésével új közösségeket teremthettek, hozzájárulva a város kulturális életének frissítéséhez. A „Beszállókártya”, „Ráhangolódás”, „Beavatás” és „Tánclabor” programelemeken az érdeklődők megismerkedhettek a társulattal, betekinthettek a balettszínház kulisszái mögé, a készülő produkciók próbáiba, tánckurzusokon vehettek részt, minikoreográfiákat tanulhattak – személyesen és az online térben egyaránt.

A 2021/2022-es évad első bemutatója a Pillangók munkacímű balett lesz a székesfehérvári Vörösmarty Színházban – a tervek szerint – 2021. november 15-én, hétfőn 19 órakor. 2022 áprilisában Budapesten, a MÜPA Bartók fesztiválján Parádé címmel mutatják be a Boban Marković Orkestarral közös produkciójukat.

Az online térből kilépve ősszel a Vörösmarty Színházban is szeretnék bemutatni az előző évad előadásait: 2021. szeptember 28-án és 29-én 15 és 18 órai kezdettel az Aladdin családi mesebalettet, október elsején a Fantomfájdalom című táncdrámát, október 19-én a Hattyúk tava táncszínházi produkciót. Repertoáron tartják a Carmen, a Rómeó és Júlia, valamint a Diótörő című balettjeiket.

[caption id="attachment_2829" align="aligncenter" width="1024"] Aladdin családi mesebalett (Fotó: Nagy Eszter)[/caption]

Az elsőként az M5 televíziós csatornán közvetített, a trianoni veszteségről szóló Fantomfájdalom táncdrámát tovább utaztatják az országban, a partiumi, valamint a határon túli magyar területeken: 2021. augusztus 12-én a Szarvasi Vízi Színházba, szeptember 15-én a budapesti Nemzeti Táncszínházba, november 8-án a Békéscsabai Jókai Színházba, november 29-én a Kolozsvári Állami Magyar Színházba, december elsején a Szolnoki Szigligeti Színházba.

[caption id="attachment_2960" align="aligncenter" width="1024"] Fantomfájdalom táncdráma (Fotó: Kőmíves András)[/caption]

A társulat idén is részt vesz a Székesfehérvári Királyi Napok látványos nyitóceremóniáján, melyet augusztus 13-án, pénteken 20.30 órakor tartanak a Koronázó téri Nemzeti Emlékhelyen. Az Egyensúlyünnep című dramatikus történelmi játékot Matuz János, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ művészeti intendánsa írta és rendezi. A különleges előadás – melyet táncosokkal, zenészekkel, cirkuszművészekkel és óriásbábokkal adnak elő – megidézi az Árpád-ház nagyok között is legjelentősebb uralkodóit: Szent Istvánt, Szent Lászlót, Könyves Kálmánt, III. Bélát, IV. Bélát, Kun Lászlót és III. Andrást, valamint Szent Erzsébet és Szent Margit alakját.

A társulatot meghívták a kápolnásnyéki Café de la Danse fesztiválra is, ahol 2021. augusztus 27-én az Aritmia, 28-án a FRANC című produkciókkal lépnek fel, workshopot tartanak, performance keretében rövid táncetűdöket mutatnak be, Egerházi Attila pedig egy közönségtalálkozón beszélget majd a balettszínházat és a koreográfia művészetét érintő kérdésekről.

Az igazgató a művészállomány személyi változásairól is beszámolt: az új évadban Chiara Malavasi magántáncos, szólista, Eva González Buendía karköteles szólista és Elinor Ostrovsky kartáncos érkezik a társulathoz, valamint nyolc gyakornoknak biztosítanak lehetőséget a szakmai és művészi fejlődésre.

[caption id="attachment_2981" align="aligncenter" width="1024"] A teljes társulat részt vett a sajtótájékoztatón (Fotó: Simon Erika)[/caption]

Az új évadban is jönnek vendég balettmesterek a társulathoz. Augusztus végén a FRANC és a Hattyúk tava produkciók létrehozásában korábban közreműködő, holland Shirley Esseboom tart balettgyakorlatokat a táncosoknak. A Pillangók munkacímmel tervezett bemutató „A Place Between” darabjának koreográfusa Lukas Timulak, akinek asszisztense, a spanyol Fernando Troya október végén érkezik Székesfehérvárra betanítani a táncokat, fénytervezője, az izraeli dr. Yaron Abulafia pedig november elején állítja majd be az „A Place Between” és a „Pillangó” világítását.

[caption id="attachment_2963" align="aligncenter" width="1024"] Leigh Alderson Hattyúk tava táncszínházi produkcióban (Fotó: Nagy Eszter)[/caption]

Hároméves a balettszínház! borítóképe