Fantomfájdalom Gödöllőn

Aktuális

2023-10-19 16:52:00

A gödöllői Művészetek Háza látja vendégül a Székesfehérvári Balett Színház társulatát 2023. október 22-én, vasárnap 19 órakor. A Hegedűs Gyula Színpadon a Fantomfájdalom című táncdrámát mutatják be. 

Az előadás egy nagyváradi és egy fehérvári fiú barátságának történetén keresztül mutatja be a nagy háború és az igazságtalan béke következményeit. A József Attila-díjas L. Simon László történetére az Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, Kocsák Tibor szerzett zenét, s a Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója készített koreográfiát.

A táncdráma ugyan a trianoni békediktátum századik évfordulójára készült, de nem törekszik az igazságtalan döntéshez vezető, vagy az azt követő politikatörténeti események bemutatására. Az alkotók egy nagy történelmi pannó megrajzolása helyett hétköznapi emberek sorsán, küzdelmein és tragédiáin keresztül mutatják be, miként hathat a politika, a háború, valamint egy csodálatos ország felszabdalása, az önazonosságára érzéketlen nagyhatalmi logika a szétszakított családok életére. A darab alapját egy baráti kapcsolat képezi.

A történet kezdetén az I. világháborút megelőzően egy székesfehérvári és egy nagyváradi fiatalember barátságot köt a kadétiskolában. Egymás családjának többszöri meglátogatása azt a furcsa, de nem egyedülálló helyzetet termeti meg, hogy rokonokká is válnak, hiszen mindkét fiatalember beleszeret a másik húgába. A kitartó udvarlások meghozzák a gyümölcseiket, feleségül veszik egymás lánytestvéreit. A nagyváradi lány Székesfehérvárra, a fehérvári Váradra költözik. A fiatalok boldog életét, a gyermekvárás és gyermeknevelés örömeit a háború töri ketté, mindkét fiatalembert besorozzák: egyikőjüket a nagyváradi 4. gyalogezredbe, a másikójukat a 17-es székesfehérvári gyalogezredhez. A sors iróniájának köszönhetően a két ezred egymás mellett harcolt, előbb az északi fronton, Galíciában, majd az olasz fronton az Isonzó mentén, Doberdónál. A Jóisten akarata szerint a két fiatalember a keleti fronton egymás mellé sodródott, s találkozásuk végzetes fordulatot hozott közös történetükben… 

Az aktuális szereposztás:

Székesfehérvári fiú: Gabriele Tamolli
Nagyváradi fiú: Gijs Stenger
Nagyváradi lány: Cristina Porres Mormeneo
Székesfehérvári lány: Michela Piccinini
Nagyváradi lány édesanyja: Chiara Malavasi
Nagyváradi lány édesapja: Jasper Arran
Székesfehérvári lány édesanyja: Carlota Izquierdo Gil
Székesfehérvári lány édesapja: Julián Rico Engel
Eskető pap: Francesco Vitale Farris
Őrmester: Jelle-Johannes Hendrix
Katonák: Gabriele Tamolli, Gijs Stenger, Valerie Yeo, Jelle-Johannes Hendrix, Juan Esteban Serna Espinosa, Celeste Icket, Noemi Gregnanin, Tae Sone, Nina Sninská, Carlos Díaz de Cerio

A szereposztás változtatásának jogát fenntartjuk!

Fantomfájdalom Gödöllőn borítóképe