Egyensúlyünnep

Aktuális

2021-07-14 06:05:00

Augusztus 13-án, pénteken a balettszínház társulata is részt vesz a Székesfehérvári Királyi Napok látványos megnyitóján, az Egyensúlyünnep című dramatikus történelmi játékon.

Augusztus 13-án, pénteken a balettszínház társulata is részt vesz a Székesfehérvári Királyi Napok látványos megnyitóján, az Egyensúlyünnep című dramatikus történelmi játékon.

A megnyitót Matuz János, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ művészeti intendánsa rendezi, ő írta az összművészeti fesztivált nyitó darabot, amellyel kapcsolatban úgy fogalmazott: egyszerre kell, hogy méltó felvezetése legyen a város legfontosabb, országos hírű rendezvényének, de önálló programként is meg kell állnia a helyét azok számára, akik talán csak ezen az estén – a tervek szerint 2021. augusztus 13-án – vesznek részt a Székesfehérvári Királyi Napokon. A rendező elmondta: a műsor 30–35 perces lesz, hosszabb, mint az eddigiek – a nyolc éve, 2013-ban indult Koronázási szertartásjátékok is lezárulnak III. András koronázásával, a megnyitó így egy amolyan „átnézeti képet” ad az Árpád-ház történetéről, megidézve a nagyok között is a kiemelkedő uralkodókat: Szent Istvánt, Szent Lászlót, Könyves Kálmánt, III. Bélát, IV. Bélát, Kun Lászlót és természetesen III. Andrást. Az Árpád-ház több szentet is adott az egyháznak, a két női, Szent Erzsébet és Szent Margit külön „fejezetet” kap a nyitó darabban – mondta Matuz János. Az előadás különlegessége lesz, hogy a zenészek, táncosok mellett a cirkuszművészet is megjelenik benne. Az egyes produkciók a maguk helyén erősítik majd azokat a mondatokat, énekeket, amelyek elhangoznak a színpadon a 300 év történelmének jelentős pillanatait felidéző megnyitón.   (Borítóképünk a 2019-es megnyitón készült.)

Egyensúlyünnep borítóképe