Aranybulla-emlékév a balettszínházzal

Aktuális

2021-12-15 19:22:00

Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója tiszteletére emlékévet hirdetett Székesfehérvár Önkormányzata 2022-re. A rendezvénysorozathoz társulatunk összművészeti produkcióval csatlakozik tavasszal.

Emlékévet hirdetett Székesfehérvár Önkormányzata 2022-re az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója tiszteletére. Az egész esztendőt átszövő programsorozatról és közösségi kezdeményezésekről Cser-Palkovics András polgármester, valamint a kapcsolódó kulturális, közművelődési és turisztikai intézmények és szervezetek vezetői számoltak be a Városházán rendezett sajtóeseményen.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 2018. augusztus 17-i ülésén egyhangúlag döntött az emlékév meghirdetéséről az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója alkalmából. A Közgyűlés így kívánta kifejezni tiszteletét a város történelmi és közjogi szerepét elismerő esemény előtt. Az önkormányzat felkérésére minden fehérvári intézmény csatlakozik az Aranybulla-emlékévhez, így az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont, a Székesfehérvári Balett Színház, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, a Székesfehérvári Turisztikai Kft., a Szent István Király Múzeum, a Városi Levéltár és Kutatóintézet a Kodolányi János Egyetemmel, a Vörösmarty Mihály Könyvtár, valamint a Vörösmarty Színház. December 15-én, szerdán a Városházán ismertették a felbecsülhetetlen történelmi örökség kapcsán tervezett rendezvénysorozatot és közösségi kezdeményezéseket. Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója hangsúlyozta, a színházművészet feladata, hogy az eseményeket, történéseket szemmel és lélekkel megfoghatóvá tegye. Az emlékév tiszteletére a társulattal egy összművészeti produkcióval készülnek, melyben az összes székesfehérvári előadóművészi társulattal és a Szent István Király Múzeummal is együttműködnek. A közel egyórás történelmi játékot 2022. április 23-án, szombaton mutatják be, de azt tervezik, hogy az eredeti színházi művet Székesfehérváron más alkalmakon, valamint más városokban is előadják majd. Az Aranybulla-emlékévet beharangozó sajtóesemény visszanézhető Székesfehérvár YouTube-csatornáján:

Aranybulla-emlékév a balettszínházzal borítóképe