Pillangók

Repertoár


Bemutató: 2021. november 15.

Információk

táncszínházi est három felvonásban

A Zero Gravity című balettel Egerházi Attila az ember istenadta szabadságvágyát fejezi ki. A balett tulajdonképpen egy látomás, egyfajta költői kép, amely az ember súlytalanság, vagy még inkább súlytalan lebegés iránti vágyát ragadja meg. Lukáš Timulak koreográfus szerint az új élmények, helyek, helyzetek keresése része az ember természetének. Az A Place Between című darabban azokat a futó pillanatokat fedezi fel, mikor időnként rátalálunk egy-egy átmeneti állomásra vagy állapotra, de ritkán találunk maradandó helyet, mely elégedettséggel tölthet el. Mindannyian szüntelenül két tevékenység között létezünk. A Pillangók című balett eredendően a vágyról szól. Egerházi Attila koreográfus számára a pillangók az élet költőiségét testesítik meg.

ZERO GRAVITY

A balett tulajdonképpen egy látomás, egyfajta költői kép, amely az ember súlytalanság, vagy még inkább súlytalan lebegés iránti vágyát ragadja meg. Az anyaméhben átélt súlytalan lebegés érzése végigkíséri az ember életét, amely érzés gyakorta tudatalatti vágyként jelenik meg. Egerházi Attila koreográfus számára a Zero Gravity az ember istenadta szabadságvágyát fejezi ki. A repülés, a szabadon szárnyalás, egyúttal a gravitáció legyőzése iránti vágya révén a földhözragadtság illuzórikus érzetéből és állapotából vágyik kiszakadni, és minduntalan visszatérni eredendő állapotába, spirituális otthonába. A materiális dolgoknak, megnyilvánulásoknak súlyuk van földi világunkban. Ami súlytalan itt a Földön, az spirituális jellegű és minőségű, amilyen a lélek is. Így a súlytalanság érzete nem csupán fizikai értelemben nyilvánulhat meg, épp úgy vonatkozik a lélek súlytalanságára.

Koreográfus: Egerházi Attila
Zene: Kronos Quartet, Lachrymae Antiquae – O Virtus Sapiente, Leszek Możdżer, Zbigniew Preisner – The Art of Flying, Ryuichi Sakamoto, Alva Noto – Aurora
Díszlet koncepció: Egerházi Attila
Jelmezterv: Pajor Patrícia, Herman Anett
Fényterv: Egerházi Attila
Szcenikus: Bajkó György
Betanító és próbavezető balettmester: Cristina Porres Mormeneo

Táncolják:

Első duett
Kovalszki Boglárka / Cristina Porres Mormeneo
Leigh Alderson / Lin Yun-Cheng

Második duett
Eva González Buendía / Wu Meng-Ting / Elinor Ostrovsky
Fernando Gabriel Luis Luis

Trió
Cristina Porres Mormeneo / Kovalszki Boglárka
Yoshitake Koh / Valerio Zaffalon
Francesco Vitale Farris

Wu Meng-Ting / Elisa Lodolini
Chiara Malavasi / Maria Fernanda Losada
Lin Yun-Cheng / David Janík


A PLACE BETWEEN

Az új élmények, helyek, helyzetek keresése része az ember természetének. Időnként rátalálunk egy-egy átmeneti állomásra vagy állapotra, de ritkán találunk maradandó helyet, mely elégedettséggel tölthet el. Az A Place Between című darabban Lukáš Timulak ezeket a futó pillanatokat fedezi fel. Lehet ez egy pillanat két mozdulat között, vagy akár a tér születésünk és halálunk között. Mindannyian szüntelenül két tevékenység között létezünk.

Koreográfus: Lukáš Timulak
Zene: Gustavo Santaolalla – Les yeux de sa mere, Hauschka – The Prepared Piano (2005) / Long walk, Callino Quartet – A Place Between, Arvo Pärt – Da Pacem Domine
Jelmezterv: Lukas Timulak
Fényterv: Dr. Yaron Abulafia
Betanító és próbavezető balettmester: Fernando Troya

Táncolják:

Duett
Kovalszki Boglárka / Elinor Ostrovsky
Leigh Alderson / Fernando Gabriel Luis Luis / David Janík

Első szóló
Francesco Vitale Farris / Fernando Gabriel Luis Luis / David Janík

Második szóló
Wu Meng-Ting / Maria Fernanda Losada

Harmadik szóló
Eva González Buendía / Chiara Malavasi

Negyedik szóló
Elinor Ostrovsky / Elisa Lodolini

Ötödik szóló
Yoshitake Koh / Lin Yun-Cheng


PILLANGÓK (ŐSBEMUTATÓ)

A Pillangók című balett eredendően a vágyról szól. Egerházi Attila koreográfus számára a pillangók az élet költőiségét testesítik meg. Élénk színekben pompázó szárnyaik, kiszámíthatatlan röptük elkápráztatja a szemet. Földön csúszó hernyóként születnek, és metamorfózisuk révén a légben szabadon ide-odareppenő, szárnyaló lényekként halnak meg. A szépség, játszi könnyedség és az elérhetetlen, talán soha be nem teljesülő vágy megtestesítői. A boldogságé, amely, mint a könnyű röptű pillangó, kezünkre szállva velünk időzik egy darabig, majd tovaszáll. A pillangókat csábítja a fény, amelybe szállva elégnek. Egyszerre boldogító és fájdalmas élmény találkozni velük. Csapongó röptükben jelen van az élet és a halál. Az örökkévalóság és a mulandóság.

Koreográfus: Egerházi Attila
Zene: Erik Truffaz és Murcof – Being Human Being, Gioachino Rossini – La gazza ladra
Díszlet- és jelmezterv: Pajor Patrícia, Herman Anett
Fényterv: Dr. Yaron Abulafia
Szcenikus: Bajkó György
Koreográfus asszisztens: Cristina Porres Mormeneo

Táncolják: 
Kovalszki Boglárka
Cristina Porres Mormeneo
Wu Meng-Ting
Eva González Buendía
Chiara Malavasi

Leigh Alderson
Fernando Gabriel Luis Luis
David Janík
Lin Yun-Cheng
Yoshitake Koh


Az előadás időtartama: 80 perc egy szünettel (1. felvonás: 20 perc, 2. felvonás: 20 perc, 3. felvonás: 20 perc, szünet: 20 perc)

A szereposztás változtatásának jogát fenntartjuk.

Bemutató: 2021. november 15., hétfő 19 óra, Vörösmarty Színház, nagyszínpad

Pillangók borítóképe