Diótörő

Repertoár


Bemutató: 2018. december 14.

 

Információk

családi balett két felvonásban

Mitől ünnep az ünnep? Mi hoz színeket, meleget a szürke és hideg hétköznapokba? Erre a kérdésre keresi és találja meg a választ a társulat új produkciója, amelyet Csajkovszkij muzsikájával, de a balett klasszikus verziójától eltérő módon állít színpadra Egerházi Attila Harangozó-díjas koreográfus, az intézmény igazgatója.A nagyívű, a teljes társulatot kettős szereposztásban felvonultató táncszínházi művel minden korosztályt igyekeznek megszólítani. A társulat célja, hogy a város és a megye színházat és táncot szerető közönségének saját Diótörő előadása legyen.

„A Diótörő története az én olvasatomban nem nagypolgári, hanem kispolgári családi körben játszódik, és a hétköznapok szürke, gyakorta monoton és olykor szeretetről megfeledkező világát szeretettel átszőtt humorral fűszerezve állítja szembe az ünnepnap színekben gazdag varázsvilágával. Ez a szándék éppúgy megmutatkozik a balett színpadképeinek és jeleneteinek kontrasztjaiban, mint a koreográfiában” – mondja a produkcióról a rendező-koreográfus.

Egy átlagos, szürke panellakásban él a Stahlbaum család, ide érkezik meg karácsony este a minden tekintetben színes egyéniség, Drosselmeyer nagybácsi, aki humorával, szeretetével, „bűverejével” életet hoz a családba. Amikor a család nyugovóra tér, megtörténnek a Hoffmann meséjéből ismert csodák: életre kel a Diótörő figura, megjelennek és ugyancsak életre kelnek a különböző babák, mesefigurák és lezajlik az a harc is, amelynek végén Marika, a főhős egy mesevilágban találja magát, Diótörő herceg oldalán. A pár a hópelyhek táncát követve jut el a kristálypalotába, ahol káprázatos ünnepséggel, látványos spanyol, kínai, keleti és orosz táncokkal fogadják őket, és eltáncolják a darab talán legismertebb részét, a Rózsakeringőt is.

„Karácsony ünnepe többek között arra is emlékeztet bennünket, hogy ha szeretet lakozik a szívünkben, akkor életünk bármely napját ünnepként élhetjük meg, és hétköznapi csodák történhetnek meg velünk. A Diótörő története azt a gazdag, gyermeki képzeletvilágot jelképezi, amely a fantázia gazdag színpalettájáról, szeretetből szőtt ecsettel képes újra színessé festeni a felnőttek világának hétköznapok által elkoptatott és elszürkült festővásznát” – fogalmaz Egerházi Attila.

Rendező-koreográfus: Egerházi Attila
Zene: Pjotr Iljics Csajkovszkij
Díszlet: Árvai György
Jelmez: Andrea T. Haamer és Szelei Mónika
Jelmezkivitelezés: Szelei Mónika
Fényterv: Egerházi Attila
Média design: Falvay Miklós
Szcenikus: Bajkó György
Betanító- és próbavezető balettmester: Cristina Porres Mormeneo

Táncolják:

Stahlbaum Leigh Alderson
Stahlbaumné Chiara Malavasi
Marika Maria Fernanda Losada
Frici Francesco Vitale Farris
Drosselmeyer David Janík
   
Diótörő Lin Yun-Cheng
Szörny Yoshitake Koh
   
Diótörő herceg Fernando Gabriel Luis Luis
Mária hercegnő Cristina Porres Mormeneo
   
Boszorkányok Kovalszki Boglárka, Joey de Koning, Francesco Vitale Farris
Bogarak Elinor Ostrovsky, Mary Wallbank, Nina Sninská, Adéla Lisková
   
Hópelyhek Eva Gonzalez Buendía, Elinor Ostrovsky, Elisa Lodolini. Wu Meng-Ting, Kovalszki Boglárka
Hóember Francesco Vitale Farris
Spanyol tánc Elisa Lodolini, Lin Yun-Cheng
Kínai tánc Wu Meng-Ting, Yoshitake Koh
Keleti tánc Elinor Ostrovsky, Kovalszki Boglárka
Orosz tánc Eva González Buendía, Francesco Vitale Farris
Rózsakeringő Eva González Buendía, Nina Sninská, Adéla Lisková, Mary Wallbank, Joey de Koning, Yoshitake Koh, Francesco Vitale Farris, Lin Yun-Cheng

Az előadás időtartama: 104 perc egy szünettel (1. felvonás: 44 perc, 2. felvonás: 40 perc, szünet: 20 perc)

A szereposztás változtatásának jogát fenntartjuk!

Bemutató: 2018. december 14., péntek 19 óra, Vörösmarty Színház, nagyszínpad

 

A Diótörő szakmai program megvalósítását 2019. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

Diótörő borítóképe