Bemutató: 2020. október 14.

 

Információk

táncszínházi est három felvonásban

A Carmen táncdráma az alapvető emberi érzelmeket veszi górcső alá: szerelem, szerelemféltés, féltékenység, vágy, csábítás, valamint a férfi és nő között létrejövő dominancia. A Szeszély című, humorral telített darab a való életből vett, változatos szituációkat mutat be, emberekről szól, akik küzdenek a beilleszkedéssel, és folyton racionálisan igyekeznek viselkedni. Az Aritmia balettet a koronavírus-járvány kapcsán, annak társadalomra gyakorolt hatásainak, valamint a karantén időszaknak dedikálva alkotta meg Egerházi Attila. A megszokott életritmusunk megtört, megváltozott, ha úgy tetszik, bizonyos értelemben véve aritmikussá vált.

CARMEN

A táncdráma az alapvető emberi érzelmeket veszi górcső alá: szerelem, szerelemféltés, féltékenység, vágy, csábítás, valamint a férfi és nő között létrejövő dominancia. Nem Carmen és Don José örök érvényű történetét illusztrálja, hanem Bizet operájából, Rodion Shchedrin által írt, táncszvitté komponált zeneművet láttatva, a zene, a tánc és a szcenográfia (színpadkép, jelmez, díszlet és világítás) egységbe öntése révén valami újat hoz létre. Egerházi Attila úgy alkotta meg a darabot, hogy az egyben legyen átélhető, érezhető és érthető történet. Lényeges és általa fontosnak tartott dramaturgiai eszköz a humor, az irónia és a szarkazmus, amely érezhetően végigvonul a baletten.

Koreográfus: Egerházi Attila
Zene: Rodion Shchedrin (Bizet nyomán)
Koreográfus asszisztens és próbavezető balettmester: Cristina Porres Mormeneo
Jelmezterv: Andrea T. Hammer, Dusana Heráková
Fényterv: Egerházi Attila
Díszletterv: Árvai György

Szereposztás: 
Carmen: Cristina Porres Mormeneo / Elisa Insalata
Don José: Fernando Gabriel Luis Luis / Dávid Janík
Michaela: Dusana Heráková / Elisa Lodolini
Torreádor: Valerio Zaffalon / Francesco Vitale Farris
Zuniga őrmester: Dávid Janík / Fernando Gabriel Luis Luis
Dohánygyári munkásnők: Elisa Insalata / Cristina Porres Mormeneo, Wu Meng-Ting, Elisa Lodolini, Maria Fernanda Losada / Dusana Heráková, Kovalszki Boglárka
Katonák: Francesco Vitale Farris / Valerio Zaffalon, Yoshitake Koh, Lin Yun-Cheng


SZESZÉLY (WHIM)

Alexander Ekman 2006 nyarán, a barcelonai IT Dansa közreműködésével alkotta meg a Szeszély című, humorral telített darabot emberekről, akik szakadatlan küzdenek a beilleszkedéssel, és folyton racionálisan igyekeznek viselkedni. Hogyan próbáljuk fenntartani ép elménk látszatát még akkor is, mikor legbelül az őrület kerülget bennünket? A mű egésze való életből vett, változatos szituációkat mutat be. Ekman a próbákat nézve döbbent rá, hogy egy különös musicalt sikerült alkotni, mely sötét és szomorú. Valójában nem eldönthető, hogy nevetni kellene-e, vagy sem. Humoros, de nem igazán vicces. Szomorkás, mégsem annyira szomorú. Élvezetes, ám mégsem annyira kellemes.

Koreográfus: Alexander Ekman
Zene: Antonio Vivaldi: The Four Seasons – Winter; Edmundo Ros: Bolero; Nina Simone: My baby just cares for me
Jelmezterv: Alexander Ekman
Fényterv: Alexandre Kurth
Betanító balettmester: Mathilde Van de Meerendonk
Próbavezető balettmester: Cristina Porres Mormeneo

Táncolják: Cristina Porres Mormeneo, Eva González Buendía, Chiara Malavasi, Wu Meng-Ting, Elisa Lodolini, Maria Fernanda Losada, Kovalszki Boglárka, Fernando Gabriel Luis Luis, Leigh Alderson, David Janík, Lin Yun-Cheng, Francesco Vitale Farris


ARITMIA

A balettet a COVID-19 vírus által okozott világjárvány kapcsán, annak társadalomra gyakorolt hatásainak, valamint a karantén időszaknak dedikálva alkotta meg Egerházi Attila. A megszokott életritmusunk megtört, megváltozott, ha úgy tetszik, bizonyos értelemben véve aritmikussá vált. Az aritmia – ami orvosi kifejezéssel élve szívritmuszavart jelent – metafora. Életünket harmónia és diszharmónia, ritmus és aritmia (azaz a normálisnak, megszokottnak tekintett ritmus megváltozása, megtörése) jellemzi. Az élet ritmusa olykor egyenletes, máskor pedig egyenetlenné válik. Vonatkozik ez az egyénre, párkapcsolatra, vagy akár több ember kapcsolatára, de vonatkozhat egy társadalomra is. Mindemellett képzőművészeti értelemben véve is létezik ritmus és aritmia. Az emberi test sem szimmetrikus. Az aritmia tetten érhető többek között Pablo Picasso munkásságában is. A balettet négy táncművész egy viszonylag szűk térben táncolja.

Koreográfus: Egerházi Attila
Zene: Christoph Willibald Gluck & Giovanni Sgambati / James Rhodes: Orfeo et Eurydice: Mélodie for piano solo; Johann Sebastian Bach: Concerto in ré mineur BWV 974 II Adagio; Feeding: Shifted; Orquesta Club Miranda: Serenata
Koreográfus asszisztens és próbavezető balettmester: Cristina Porres Mormeneo
Jelmezterv: Dusana Heráková
Színpadkép és fényterv: Egerházi Attila

Táncolják: Cristina Porres Mormeneo, Wu Meng-Ting, Fernando Gabriel Luis Luis, Dávid Janík

 

Az előadás időtartama: 125 perc két szünettel (1. felvonás: 40 perc, 2. felvonás: 23 perc, 3. felvonás: 22 perc, szünet: 2×20 perc)

A szereposztás változtatásának jogát fenntartjuk.

Bemutató: 2020. október 14., szerda 19 óra, Vörösmarty Színház, nagyszínpad
Következő előadások: 2021. november 9., kedd 19 óra, Nemzeti Táncszínház

Következő előadások

A közeljövőbe nincs felvéve esemény!
Carmen borítóképe