Bolero

Repertoár


Bemutató: 2018. szeptember 23.

Információk

kortárs táncszínház három felvonásban

A Bolero című kortárs táncszínházi előadás a társulat első triple build, vagyis három egyfelvonásból álló estje. A felvonásokat semmi sem köti össze egymással: a triple build-ek esetében nem egymásra épülő „történetről” beszélünk, hanem különálló előadásokról van szó, amelyeket egy-egy szünet választ el egymástól.

Az első felvonás első etűdje, a Blablabla humorba csomagolva nevettet saját magunkon, hétköznapi problémáinkon. Az est második darabja, az Aquarell szivárvány egy keserédes hangulat, a felvonást záró Csókok pedig vidám tánc-puzzle. A második felvonásban a Zárt függönyök című produkció látható, amelyben persze szétnyílik majd a függöny, és egy ismeretlen-ismerős világra, akár saját világunkra csodálkozhatunk rá, népes szereplőgárda segítségével. Az estet lezáró harmadik felvonásban a Rúzs című darab Ravel Bolerójának elementáris zenei megnyilvánulásait fogalmazza tánccá, és egyre hevülő tempóval és dinamikával, lüktetve éri el tetőfokát. Valamennyi produkció koreográfusa Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója.

1. felvonás

Blablabla

balett 1 felvonásban

A Blablabla egy táncnovella. Irodalmi hasonlattal élve egyfajta örkényi egyperces; olyan görbe tükör, amely megmutatja korunk emberének kommunikációs zavarait.
A humorba csomagolt, ámde elgondolkodtató táncmű lényegében egy szatirikus kortárs balett. Nevessünk magunkon! Szórakozzunk a problémáinkon, a viszonyaink bonyolultságán! És végül egyszerűsítsük le őket.

Koreográfus: Egerházi Attila
Zene:
 W.A.Mozart, J.C.Bach, F.Chopin
Koreográfus asszisztens: Cristina Porres Mormeneo
Jelmezterv: Szelei Mónika
Fényterv: Egerházi Attila
Próbavezető balettmester: Cristina Porres Mormeneo és Eduardo Jose Alves da Silva

Táncolják: Cristina Porres Mormeneo, Dusana Heráková, Liszkai Zsófia, Fernando Gabriel Luis Luis

Aquarell szivárvány

kortárs táncetűd

Az egyfelvonásos táncetűd nem más, mint egy hangulat – egyfajta keserédes hangulat, amely zenén és táncon keresztül kel életre a színpadon. Lásd a zenét! Érezd a táncot! A Sibelius varázslatos zenéjére készült koreográfia úgy bomlik ki a néző szemei előtt, mint egy nyiladozó virág szirmai.
A dualitás mindenben benne van: miközben esik az eső, süt a nap. És ezen kettősségnek köszönhetően jelenik meg az égi csoda, a színpompás szivárvány.

Koreográfus: Egerházi Attila
Zene:
 J. Sibelius: Valse triste
Jelmezterv: Andrea T. Haamer
Fényterv: Egerházi Attila
Betanító- és próbavezető balettmester: Cristina Porres Mormeneo

Táncolják: Dusana Heráková, Nina Maycas Tarela

 

Csókok

balett 1 felvonásban

Műfaj: tánc-puzzle
Hangvétel: vidám
Központi téma: CSÓK
Figyelem! A puzzle a balett végére áll össze egy teljes képpé. Érdemes összerakni!

Koreográfus: Egerházi Attila
Zene: 
Z. Keating, A. Part, P. Prado
Koreográfus asszisztens: Cristina Porres Mormeneo
Jelmezkoncepció: Egerházi Attila
Színpadkép és fényterv: Egerházi Attila
Próbavezető balettmester: Cristina Porres Mormeneo és Eduardo Jose Alves Da Silva

Táncolják: Cristina Porres Mormeneo, Emma Pérez Sequeda, Marie Vilette, Graziano Bongiovanni, Barna Krisztián, José Blanco Pastor

2. felvonás

Zárt függönyök

balett 1 felvonásban

Egy lezárt szoba, amely feltáratlan titkokat rejt. Egy szoba, amely tele van elfelejtett, egykor megélt, vagy a képzeletvilágunkban megélt emlékekkel.
A színházi előadást megelőzően az összezárt függöny sejtelmes titkokat rejt. Az előadás kezdetével a függöny megnyílik és a néző elé tárul egy ismeretlen-ismerős világ. Egy világ, amelynek az előadás során részesévé válik, és amely világban ráismerhet saját világára.
Egy szerelemben a felek egymás részeseivé válnak. A párkapcsolatban két fél ismét eggyé válik. Egy-egy katartikus erejű találkozás és egyesülés során az egykor széttört egész újra egybeforr, még ha csak egy röpke pillanatra is, ízelítőt kapva az örökkévalóságból.

Koreográfus: Egerházi Attila
Zene: 
J.S.Bach, N.Porpora, K. Stockhausen
Próbavezető balettmester: Cristina Porres Mormeneo és Eduardo Jose Alves da Silva
Jelmezkoncepció: Egerházi Attila
Jelmezterv: Andrea T. Haamer
Fényterv: Egerházi Attila

Táncolják: Cristina Porres Mormeneo, Dusana Heráková, Emma Pérez Sequeda, Marie Vilette, Nina Maycas Tarela, Eduardo Jose Alves da Silva, Fernando Gabriel Luis Luis, Graziano Bongiovanni, Barna Krisztián, Erdélyi Zsombor

3. felvonás

Rúzs / Bolero

balett 1 felvonásban

Ravel zenéje vörösen izzik és lüktető vulkánként tör felszínre. A Bolero nagy ívű zenei „orgazmus”, amely egyre hevülő tempóval és dinamikával, lüktetve éri el tetőfokát. A zene elementáris megnyilvánulása ez a balett, amelyben a láthatatlan válik láthatóvá.

Balettünk francia címe: Rouge. Azaz vörös. Vörös rúzs. A nőiség egyik szimbóluma. Libidó, vér, Nő és Férfi, élet és halál…

Koreográfus: Egerházi Attila
Zene: 
M. Ravel: Bolero
Jelmezterv: Andrea T. Haamer
Díszlet- és fényterv: Egerházi Attila
Díszletkivitelezés: Szelei Mónika
Betanító- és próbavezető balettmester: Cristina Porres Mormeneo

Táncolják: Emma Pérez Sequeda, Marie Vilette, Marina Pérez Ahedo, Fernando Gabriel Luis Luis, Barna Krisztián, Erdélyi Zsombor

Az előadás időtartama: 2 óra 10 perc, 2 szünettel
Blablabla – 15 perc, Aquarell szivárvány – 6 perc, Csókok – 35 perc, Zárt függönyök – 25 perc, Bolero – 18 perc

Bemutató: 2018. október 16., kedd 19 óra

Bolero borítóképe