Un Ballo és CIRKUSZ Budapesten

Aktuális

2022-10-30 09:26:00

Következő bemutatónk, az Un Ballo és a CIRKUSZ 2022. november 30-án, szerdán 19 órakor a Nemzeti Táncszínházban, közös programként valósul meg.

A Székesfehérvári Balett Színház következő bemutatója, a világhírű cseh koreográfus Jiří Kylián Un Ballo műve és Egerházi Attila Müller Péter Isten bohócai regénye alapján készült CIRKUSZ című kortárs táncszínházi produkciója 2022. november 30-án, szerdán 19 órakor a Nemzeti Táncszínházban, közös programként valósul meg.

„Az Un Ballo egy mindenféle komplex érzelmi tartalomtól mentes mű. Mindazonáltal Maurice Ravel kompozíciói, melyeket a darabhoz választottam, a halál témáját dolgozzák fel. A vizuális inspiráció forrásaként Diego Velázquez Infantes című portrésorozata szolgált, melyen a spanyol királyi család ifjú tagjait örökítette meg, akik közül jó néhányan igen fiatalon hunytak el. A gyermekek kiszolgáltatott arckifejezésein – melyeket a festő különös részletességgel és érzelmi töltettel örökített meg – idő előtti szomorúságot fedezhetünk fel a halál egyfajta előrevetítéseként. Az élet és a halál ilyen közeli egymás melletti ábrázolása megdöbbentett, ugyanakkor inspirálóan hatott rám. Az Un Balloban nincsen semmi tragikus, épp úgy, ahogy a halálban sincsen. Az egyetlen dolog, amiben biztosak lehetünk az az, hogy egyszer meg fogunk halni. Minden más bizonytalan. Mikor megszületünk, kapunk egy születési anyakönyvi kivonatot. Ha megfordítjuk, egy halálos ítéletté válik.” Jiří Kylián

„A CIRKUSZ című kortárs táncszínházi produkciót Müller Péter Isten Bohócai című regénye inspirálta. A regény egy fikció, miszerint egy lebontásra ítélt cirkusz porondján a bohócok mestere az utolsó estén tánccal tanítja a tanoncokat. Bibliai hasonlattal élve a mű felfogható egyfajta utolsó vacsorának, amely során a mester tanítványait avatja be a szeretet varázshatalmának titkaiba. Mindamellett, hogy a mester az életre tanít, a színházcsinálás csodálatos mesterfogásait is átadja tanítványainak.” Egerházi Attila

A 2022. november 30-i bemutató előtt 18.00 órakor közönségtalálkozót tartanak Müller Péter Kossuth- és József Attila-díjas író, dramaturg, valamint Egerházi Attila rendező-koreográfus, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója részvételével.

Un Ballo és CIRKUSZ Budapesten borítóképe