„Az élet mozgás, a tánc maga az élet”

Aktuális

2018-06-29 16:16:00

„Az élet mozgás, a tánc maga az élet” – vallja Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház ma kinevezett igazgatója. A Harangozó Gyula-díjas koreográfus pályázatában fogalmazta meg gondolatait a városról, a kortárs balettről, a művészi munkáról.

„Az élet mozgás, a tánc maga az élet” – vallja Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház ma kinevezett igazgatója. A Harangozó Gyula-díjas koreográfus pályázatában többek között a következő gondolatokat fogalmazta meg a városról, a kortárs balettről, a művészi munkáról:

A pozíció betöltésével mindenekelőtt Székesfehérvárt, azon belül a város közösségét és közönségét kívánom szolgálni. Mivel régóta nagy szimpátiával és tisztelettel adózom a királyi város iránt, eltökélt szándékom, hogy az előttem álló évek során székesfehérvári polgárrá váljak. Szerintem egy székesfehérvári kulturális intézmény vezetőjének, a városban alkotó művésznek – a szakmai szempontok diktálta okok mellett – több mint illő a városhoz kötődnie és fehérvári polgárként integrálódnia a város közösségébe, abba a közösségbe, ahol alkot. Amellett, hogy megszerettem a várost, a fenti szempontok szerint is fontosnak tartom, hogy Székesfehérváron éljek. Egyik elsődleges feladatomnak tekintem a közönséggel való találkozás módjának legkülönfélébb és leggyakoribb lehetőségeinek felkutatását. Kortársbalett-társulat építése terén 15 éves szakmai múlttal, a hazai és nemzetközi táncéletben szerzett, sokrétű és szerteágazó gyakorlattal, tapasztalatokkal rendelkezem. Az elmúlt másfél évtized során művészeti vezetői, illetve balettigazgatói munkáim során olyan társulatokat építettem fel, illetve újítottam meg, mint a nagy múltú Pécsi Balett, a Debreceni Balett, a Magyar Balett Színház és a csehországi South Bohemian Ballet, amelynek 7 évig balettigazgatója voltam. Tevékeny szerepet vállaltam a 25 éves jubileumát tavaly ünnepelő, kiváló hazai kortárs táncszínházi társulat, a Budapest Táncszínház létrehozásában. A jövő az ifjúságé! Ez a sokat hangoztatott kijelentés számomra semmiképpen nem üres szlogen, hanem tudva lévő igazság. Ennek szellemében tekintek gyermek közönségünkre, és rendszeresen tervezem gyerekeknek szóló kortárs balettek bemutatását. Induló színházi évadunk első tervezett bemutatója nem véletlenül a „Diótörő”: ezen családi balettünket a bemutatót követően folyamatosan repertoáron tartjuk, és minden évadban, karácsony táján műsorra tűzzük. Kifejezetten gyermekek, illetve a fiatal generáció számára „Kortárs táncházat” tervezek létrehozni, amely programunkat negyedévenkénti rendszerességgel – stílusosan – a Táncházban rendeznénk meg. A Székesfehérvári Balett Színház nemzetközi összetételű repertoárjával, valamint nemzetközi összetételű társulatával mindenkor kiemelkedő szakmai és művészi színvonalon kívánja reprezentálni Székesfehérvár, valamint Magyarország kultúráját, a város és az ország táncművészetét. Koreográfusi és balettmesteri, illetve táncpedagógusi tevékenységeim esetemben együttesen jelentik a „színházcsinálást”, amely egyfelől alkotói, másfelől társulatvezetői munkát jelent. A társulatépítési munka, egy balettszínház igazgatása semmikor és semmilyen esetben nem lehet sikeres megfelelő munkatársak nélkül. A balettigazgatás nem egyfajta „one man show”: a siker mögött minden esetben egy jól és összhangban működő csapat áll. Egy csapat, amely egy irányba néz, érez, gondolkodik és ahol a csapat tagjai az egység szellemében igyekeznek munkájukat a legjobb tudásuk szerint végezni.

„Az élet mozgás, a tánc maga az élet” borítóképe