Fantomfájdalom

Repertoár


Bemutató: 2020. december 1.

 

Információk

táncdráma egy felvonásban

A táncdráma a trianoni békediktátum századik évfordulójára készült, de nem törekszik az igazságtalan döntéshez vezető, vagy az azt követő politikatörténeti események bemutatására. Az alkotók egy nagy történelmi pannó megrajzolása helyett hétköznapi emberek sorsain, küzdelmein és tragédiáin keresztül mutatják be, miként hathat a politika, a háború, valamint egy csodálatos ország felszabdalása, és az egyén önazonosságára érzéketlen nagyhatalmi logika a szétszakított családok életére.

Az előadás egy nagyváradi és egy fehérvári fiú barátságának történetén keresztül mutatja be a nagy háború és az igazságtalan béke következményeit. A József Attila-díjas L. Simon László történetére az Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, Kocsák Tibor szerzett zenét, s a Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója készített koreográfiát.

A táncdráma ugyan a trianoni békediktátum századik évfordulójára készült, de nem törekszik az igazságtalan döntéshez vezető, vagy az azt követő politikatörténeti események bemutatására. Az alkotók egy nagy történelmi pannó megrajzolása helyett hétköznapi emberek sorsán, küzdelmein és tragédiáin keresztül mutatják be, miként hathat a politika, a háború, valamint egy csodálatos ország felszabdalása, az önazonosságára érzéketlen nagyhatalmi logika a szétszakított családok életére. A darab alapját egy baráti kapcsolat képezi.

A történet kezdetén az I. világháborút megelőzően egy székesfehérvári és egy nagyváradi fiatalember barátságot köt a kadétiskolában. Egymás családjának többszöri meglátogatása azt a furcsa, de nem egyedülálló helyzetet termeti meg, hogy rokonokká is válnak, hiszen mindkét fiatalember beleszeret a másik húgába. A kitartó udvarlások meghozzák a gyümölcseiket, feleségül veszik egymás lánytestvéreit. A nagyváradi lány Székesfehérvárra, a fehérvári Váradra költözik. A fiatalok boldog életét, a gyermekvárás és gyermeknevelés örömeit a háború töri ketté, mindkét fiatalembert besorozzák: egyikőjüket a nagyváradi 4. gyalogezredbe, a másikójukat a 17-es székesfehérvári gyalogezredhez. A sors iróniájának köszönhetően a két ezred egymás mellett harcolt, előbb az északi fronton, Galíciában, majd az olasz fronton az Isonzó mentén, Doberdónál. A Jóisten akarata szerint a két fiatalember a keleti fronton egymás mellé sodródott, s találkozásuk végzetes fordulatot hozott közös történetükben… 

Rendező-koreográfus: Egerházi Attila
Zeneszerző: Kocsák Tibor
Librettó: L. Simon László
Jelmezterv: Szelei Mónika
Díszletterv: Egerházi Attila
Díszlet kivitelezés: Bajkó György
Médiamunka: Falvay Miklós
Fényterv: Egerházi Attila
Koreográfus-asszisztens és próbavezető balettmester: Cristina Porres Mormeneo

Táncolják:

Székesfehérvári fiú Fernando Gabriel Luis Luis
Nagyváradi fiú Dávid Janík
Nagyváradi lány Cristina Porres Mormeneo
Székesfehérvári lány Eva González Buendía
Nagyváradi lány édesanyja Chiara Malavasi
Nagyváradi lány édesapja Leigh Alderson
Székesfehérvári lány édesanyja Kovalszki Boglárka
Székesfehérvári lány édesapja Valerio Zaffalon
Eskető pap Francesco Vitale Farris
Őrmester Lin Yun-Cheng
Katonák Fernando Gabriel Luis Luis, Dávid Janík, Wu Meng-Ting, Koh Yoshitake, Francesco Vitale Farris, Elisa Lodolini, Maria Fernanda Losada, Nina Sninska, Saioa Poblador

Az előadás időtartama: 60 perc

A szereposztás változtatásának jogát fenntartjuk!

Ősbemutató: 2020. december 1., kedd 21 óra, M5 tévécsatorna

A felvételt 2020. november 30-án a Nemzeti Táncszínházban készítette az M5 tévécsatorna.

Premier előadás: 2021. október 1., péntek 19 óra, Vörösmarty Színház

Fantomfájdalom borítóképe